Marcus Tallberg

För visst är det så? Som författare ska du bara skriva om det du själv har erfarit. En författare ska inte ta kreativa vägar för att berätta en historia. Det är väl just därför J.K Rowling skrev om en 11-årig pojke som huvudkaraktär, eller Tolkien skrev om alver och orcher. 

Nej, så är det inte. Ingen ifrågasätter dessa författare för deras historier. De har lyckats med att skapa en värld, en berättelse genom research, Google-sökningar, intervjuer och egna erfarenheter. Att skapa världen, karaktärer, boken är en frihet som författaren får ta. Det är inget konstigt med det.

Hur kommer det sig då att så fort en författare skriver om HBTQ så tas det emot med skeptiska ögonbryn om författaren själv inte ingår i facket. 

För en tid sen fick jag ett argt mail från en person som identifierar sig som trans som tyckte att det var en besvikelse att jag kommer publicera ”Att vara Alice” den 20 september.

”Hur kan du som inte är trans skriva om en transperson?” 

För det första: hur vet personen att jag inte är trans? För det andra: Jag behöver inte vara en transperson för att veta hur det känns att vara utsatt, en minoritet och den kamp som krävs för att vara den jag vill vara.
 
Låt mig berätta. Jag skrev ”Att vara Alice” för att en vän ville att någon skulle berätta dennes historia. Det kan jag absolut göra, men jag känner att alla äger sin egen historia. Därför intervjuade jag 12 personer som identifierar sig som trans, icke-binär eller genderfluid osv. ”Att vara Alice” är ett hopkok av deras historier, känslor och tankar tillsammans med mina egna. Alice representerar inte hela gruppen inom trans, hon representerar bara sig själv. Hon berättar sin egen råa historia. 

För mig är det ointressant vilken grupp författaren tillhör. Berättelsen är det viktigaste. Ska jag som vit, cis-könad man utan några funktionsvariationer bara  skriva om vita cis-män utan några funktionsvariationer? Ska jag bara läsa om huvudkaraktärer inom min egen grupp? Ska en fågel ha ensamrätt att vara tillåten att måla fåglar?

Jag vägrar. Jag älskar att läsa om starka kvinnor, om personer från andra kulturer och identiteter än den jag identifierar mig som. 

Om du vill att just din historia ska synas, höras – skriv den. Publicera den. Jag hjälper dig gärna. Men vi måste få utrymme att kunna stärka varandras röster.

Eller ska bara mördarna som förhoppningsvis sitter i fängelse bara få skriva deckare?

Jag heter Marcus Tallberg och är författare. Jag äger Tallbergs Förlag som är ett multimediaföretag som fungerar som en plattform för kreativa personer som representerar minoriteter. Vi publicerar böcker, musik, spel och film.
Jag är 28 år och bor i Stockholm.

www.tallbergsforlag.se

www.marcustallberg.se

Så, alla deckarförfattare är mördare

Håller du med debattören?

Tack för din röst!

Kommentarer

Kommentarer