baloo blomqvist

Foto: Caisa Borg

Har personer du inte känner kallat dig för fel pronomen? Eller har du gått förbi någon på stan och undrat, ”är det en tjej eller kille?”

Ur mina erfarenheter ur mitt liv, så har jag varit i båda situationerna. Jag erkänner det, och det är absolut inget jag är stolt över. Men jag väljer också att lyfta detta för alla nu, så vi tillsammans kan bli bättre. För det måste vi.

Jag som transsexuell i dagens samhälle blir tyvärr utsatt för att människor runt mig råkar tilltala mig med fel pronomen, inte för att dom vill mig illa. Utan för att dom vet inte bättre.

Jag är biologiskt född med kvinnligt könsorgan, men jag är kille. I väntan på behandling som innefattar hormoner och operationer. Jag blir som sagt felkönad väldigt ofta, och det är tyvärr inte alla gånger jag har energi eller kämparglöd till att säga ”ursäkta mig, men mitt pronomen är han. Inte hon.” Jag vet att det är på mitt ansvar, men det är jobbigt att behöva säga det någon varje dag, då jag vet att det är så många andra människor som slipper. Som aldrig kan förstå sig på att jag ens skulle få denna fråga. Men detta är idag en del av min vardag, oftast vill människor inte illa utan istället blir det en stelt situation. Så klart finns det även dom som vill mig illa, som tilltalar mig vid fel pronomen för att skada mig.

Att ”se ut som en kille” men ha en ”röst som en tjej” är något jag ofta får höra, och då väljer personer istället att utgå från det dom själva tror, istället för att fråga mig. Vilket pronomen jag använder. Och det är någonting som människan skapat själv, bara att ”se ut som en kille”, hur gör man det? Vem säger att killar ser ut som mig? Eller att jag ser ut som en kille? Vem har rätten att bestämma det? Likaså angående min röst, finns det bevis på att ingen kille i världen pratar som jag? Eller varför låter min röst som en tjej? Vem har rätten att bestämma det?

Därför är det så viktigt att lyfta problemet som jag vet finns för så många, och jag tänker kriga för att få min röst hörd. Jag vill ju inte bara synas och höras, jag vill ju även såklart att vi alla tillsammans ska hjälpas åt, därför har jag längst ner gett er lite tips på vad man kan göra för att inte behöva stöta på dessa problem.

Från en kille som är utsatt som längtar efter att få bli accepterad utav andra. Och som själv kämpar med att få bort dömande tankar. Ingen har rätten att bestämma över mig, och jag hoppas att du nu ska försöka gnugga bort dömande ögon på stan. För du, lika mycket som jag har aldrig rätten att sätta pronomen på någon annan.

Här är därför några tips på hur vi alla kan bli bättre, enligt mig och min vardag.

1. Anta aldrig någons pronomen – Fråga istället personen, eller välj att tilltala vid namn.

2. Tro dig heller aldrig veta någons läggning, är det en viktig fråga för dig – FRÅGA!

3. Sluta tänk dömande tankar om andra, alla är lika mycket människa som du.

4. Tänk att alla är lika värda.

5. Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

 

Baloo Blomqvist. För att följa min resa, eller se mer av mig.

Facebook @Baloo Blomqvist

Instagram @livetliksom

ANTA INTE NÅGONS PRONOMEN

Håller du med debattören?

Tack för din röst!

Kommentarer

Kommentarer