Otrohet, det finns inget rätt eller fel

Otrohet är något som allt för många får känna på i sina relationer, något som bara inte är sårade utan också något som orsaker en brist till tillförlitan mot sin partner och som gör det svårt att förlåta den händelse som skett. Resultatet blir många gånger att man som drabbad väljer att avsluta relationen, oavsett hur mycket man fortfarande älskar den person som varit otrogen. För det är så normen säger. Har ens partner varit otrogen så ska man inte stanna kvar i förhållandet, det skulle innebära att man accepterat sveket som begåtts och skänker sig till en nivå som inte en människa bör sänka sig själv till.

Men har ni som blivit utsatta för otrohet någon tänkt tanken till anledningen till varför er relation hamnat i otrohetsträsket? Personligen skulle jag vilja säga att många inte reflekterar speciellt mycket kring denna biten, utan hävdar istället att felet ligger på ens partner, hen är äcklet som träffat en annan smyg och det är hen som helt enkelt tröttat på att vara med dig i sängen. Medans du går helt rakryggad och felfri från förhållandet.

Det finns givetvis många faktorer som skulle kunna vara orsaken till att din partner går och är otrogen mot dig. Faktorer som inte bara handlar om hens egna handling. Utan faktorer som handlar om dig, hen och ert samspel i er relation.

Majoriteten av gångerna handlar inte otrohet om kärlek eller att man känner känslor för den man valt att vänstra med. Utan mer om närhet och uppmärksamhet. Något som människan är i stort behov av för att må bra och fungera psykiskt, utan detta så är det lätt så att man börjar tvivla på sig själv och självkänslan börjar svikta.

Får man dessutom ingen respons från sin partner när man med jämna mellanrum försöker så kan det lätt bli så att människan söker det från annat håll och för att vara säker på att man fortfarande är attraktiv. Trots att man fortfarande vill leva tillsammans med den man har en relation med och älskar.

Så samspelet i relationen kan vara en stor faktor som orskar att din partner söker sig vidare till andra för att få bekräftelse och den närhet som behövs för att undvika att gå omkring och må psykisk dåligt. Enligt studier har det också visat sig att detta varit en av de vanligaste orsakerna till att en relation får uppleva otrohet.

Detta är något som personligen har hänt mig genom mina senaste år i en tidigare relation och jag vill väll påstå att det bästa är att endå sätta sig ner och samtala kring problemen och undvika att någon av parterna i relationen behöver vara otrogen. Men många gånger av fallen så är man inte medveten om orsaken till sitt snesteg förens efteråt, då allt är försent och relationen är bryten.

Men en otrohet behöver givetvis inte alltid innebära att en relation bryts utan kan snarare ibland vara en väckaklocka kring vad man behöver arbeta på för att framöver få förhållandet att fungera och där otrohet inte involveras igen. Man vill göra ett försök till att få sitt nuvarande förhållande att fungera. Trots att man i stundens hetta känner svek, aggretiomer, sorg kring sin partners snesteg.

Men en otrohet beror sällan på den ena parten, utan på er båda som partner i er relation. Vilket krävs att man ständigt ser över hur man lyssnar, bekräftar och kommunicerar med varandra om diverse ting, som vilka behov man behöver får att må bra i sin relation och som människa.

Men var beredda på att tiden efter en otrohet kommer vara som en berg och dalbana under en period. Det kommer definitivt inte vara en dans på röda rosor, utan det krävs otroligt mycket ansträngning från båda sidor för att få framtiden att fungera där förtroende behövs byggas upp igen, detta görs genom att berätta vart man ska, vad man ska göra och med vem man smsar med.

Man nu får man självklart tycka vad man vill om detta och som allt annat som har med åsikter och göra så kommer detta också vara något som många inte kommer hålla med om. Dessutom vill jag påpeka att detta absolut inte alltid behöver vara anledningen till otrohet eller att det alltid rör sig om ens egna förhållande. Utan en otrohet kan absolut framkomma av andra anledningar också.

Poängen med artikeln är att jag vill att mänskligheten ska börja ta avstånd i från vad normen säger och istället lyssna lite mer på sig själva och vad man själv vill. För det finns inget rätt eller fel när det kommer till ett ställningstagande vid en otrohetsaffär, utan är helt individuellt.

Mitt namn är Robin Larsson, bloggare och skribent. Jag driver bloggen ”konsten att vara människa” som är en plattform för människor att ta del av ämnen som samhället har svårt att acceptera, blundar för och inte pratar öppet om. Av en enkel anledning, det går emot normen. Det publiceras dagligen nya inlägg som fokuserar på psykisk ohälsa, Hbtq- och mänskliga rättigheter.
Jag är 25 år och är bosatt i Stockholm.

www.crobinlarsson.blogg.se

Otrohet, – Det finns inget rätt eller fel i denna situation.

Håller du med debattören?

Tack för din röst!

Kommentarer

Kommentarer