Upphovsrätt

Har du tänkt på hur du delar och tar del av kultur och information på internet idag?

Du kanske laddar upp bilder från din semester på sociala medier, länkar till någon kontroversiell nyhetsartikel på Facebook, tittar på en YouTube-video med djur som dansar till den senaste hitlåten och argumenterar för en viktig politisk fråga på något forum. Vad skulle du göra om allt detta en dag försvann? Det här är tyvärr en reell risk. Jag vet att det inte låter troligt, jag har också svårt att tänka mig hur mitt liv skulle se ut utan att kunna dela och ta del av kultur och information via internet idag.

I EU diskuteras just nu en reform av upphovsrätten, och denna gång handlar det om mycket kontroversiella förändringar till nuvarande läge. Därför borde du fortsätta läsa för att få en aning om hur detta kommer påverka din vardag, och kan ta ett informerat beslut om huruvida du vill påverka eller inte.

Till upphovsrättsreformen har det inkommit två förslag som är mycket kontroversiella, men som verkar ha brett stöd inom parlamentet. Det första handlar om ett filter för allt material som laddas upp på internet, i syfte att förhindra upphovsrättsskyddat material att spridas. Tanken är god, men som 64 organisationer för bland annat bibliotek, journalister, forskning och utbildning håller med om så kommer det tvinga alla plattformar att filtrera, och blockera användarnas kommunikation. Det innebär att semesterbilden på din kompis framför den där coola byggnaden kommer blockeras innan den ens kommer ut i ditt flöde, och inga av dina vänner kommer nu kunna gilla eller dela den. Det innebär också att den där YouTube-videon med de dansande djuren inte kommer finnas där, då den också blockerats. I båda av fallen är det tydliga upphovsrättsintrång, men anledningen till att de inte blockeras idag är för att upphovsrättsinnehavarna inte granskar och stämmer alla som laddar upp saker på sociala medier. Men i fallet med filtret kommer plattformen du vill dela din semesterbild på inte kunna tillåta att den laddas upp till att börja med, och eftersom att det inte är den enskilda upphovsrättsinnehavaren som måste hitta just din bild och stämma dig personligen utan EU som granskar företaget bakom plattformen är det väldigt osannolikt att det kommer förbli lika slappt som det varit hittills.

Det andra förslaget är att införa en speciell licensrätt för nyhetsartiklar att utkräva avgift för ”digital användning” av delar av, eller länkar till artikeln. Återigen är tanken god, man vill ge journalister möjligheten att ta extra betalt för de som använder sig utav deras material, men här slår det också helt fel i praktiken. Vi behöver dock inte ens spekulera kring hur det kommer se ut, då Spanien (2014) och Tyskland (2013) redan provat att införa liknande lagstiftning fokuserat på Google med mycket negativa konsekvenser. Till exempel så var Google News i Spanien tvungna att stänga ner. Det innebär att den där kontroversiella nyhetsartikeln du vill dela i ditt flöde blockeras då Facebook inte brytt sig om att skapa ett avtal med den lokala tidningen i din kommun som äger artikeln, eller inte delar tidningens politiska inriktning. Det innebär också att nyhetsartiklar kopplade till den viktiga politiska frågan du vill diskutera i forumet inte kommer kunna länkas till då forumet inte har några inkomster och därför inte kan betala någon sådan avgift. Den lokala tidningen i din kommun kommer också troligen tvingas lägga ner, då den i kombination med att inte längre sälja lika många papperstidningar nu inte heller får tillräckligt med trafik till sin sida för att täcka kostnaderna. Bara de medieplattformar med störst budget, och de tidningar de vill ska finnas kvar, överlever.

Låter det som en trevlig förändring? Om inte så är tiden att påverka nu. Dina representanter i EU-parlamentet kommer rösta om de här förslagen i januari 2018, och behöver veta vart du står i frågan. Alla parlamentariker uppskattar kontakt med de medborgare de representerar då detta stärker deras demokratiska förtroende. På europaparlamentets hemsida hittar du kontaktuppgifter till alla parlamentariker. Du behöver inte vara väl insatt för att kontakta dem, det räcker att du visar ditt intresse i frågan, men det finns många sidor som sammanställer information kring förslagen (länkade längst ner i artikeln).

Fabian Rosdalen, en transkille på 25 år uppväxt i Mölndal, och politiskt aktiv sedan 2013. Historia inom Piratpartiet som bland annat regnbågspolitisk talesperson, men bytte nyligen till Centerpartiet. Han jobbar som programmerare på ett företag som växlar kryptovalutor, bor i ett kollektiv söder om Stockholm, och har ett starkt intresse för skepticism och kritiskt tänkande. Hjärtefrågor kretsar kring ämnen som internet, utbildning, och blockchain. Läs mer av Fabian på fabian.nordenfur.se.

”All Europeans should be as concerned about these threats as the EU Wikimedia communities and we at the Wikimedia Foundation are.” – Wikimedia Foundation

”An affront to the rule of law and freedom of expression” – Wide alliance of organisations working on human and consumer rights

“An interference with freedom of speech”, “may well set back the function of the press as public watchdog” – Prof van Eechoud

“[The plan] risks […] putting all EU-based publications at a competitive disadvantage.” – 71 independent publishers

“Privatised censorship” – EDRi

“violates fundamental rights” – Communia

Copyfighters.eu

ChangeCopyright.org

FixCopyright.eu

Savethelink.org

Savethememe.net

JuliaReda.eu

Infographics om båda förslagen – filter och länkavgift.

Du begår kriminella handlingar i din vardag – nu vill EU sätta stopp för det!

Håller du med debattören?

Tack för din röst!

Kommentarer

Kommentarer