Gratis sjukvård debatt

Sjukdom kostar en förmögenhet för människan, som gör att man många gånger kämpar sig igenom dagarna på arbetet. Allt för att inte förlora den nödvändiga inkomsten som behövs för att klara sig under den kommande månaden.

En sjukanmälan innebär inkomstbortfall. Även om det är kortvarigt det gäller, så är detta tillräckligt för att man som individ anser sig inte ha råd att vara hemma. Även om det ibland kan vara av nödvändighet för att man skall lyckas fungera på toppnivå. Något som ens arbetsgivare i samband med anställningen kräver.

Från den stunden man sjukanmäler sig inträffar inkomstbortfall, dag 1 innebär alltid att man får en så kallad karensdag. Vilket innebär att man inte får några pengar alls från arbetet. Man ligger hemma utan att tjäna en krona. Dagarna efteråt är lite bättre. Men inte alls lika bra som att befinna sig på arbetsplatsen.

För många människor är detta en ångestladdad känsla. Hela tiden försöker man intala sig själv att man snart är på fötterna igen. Förhoppningsvis redan dagen efter, där allt för många går också tillbaka för tidigt. Något som sällan går omärkt förbi utan konsekvenser och som gärna står människan ännu dyrare framöver.

Förtidig återgång eller en mer långvarig sjukdom innebär ett nödvändigt läkarbesök för bedömning och behandling. För enligt de riktlinjerna som idag finns, så krävs det från dag 7 ett giltigt sjukintyg, signerat och utskrivet av läkare. För att man som sjuk ska göra sig berättigad sjuklön från sin arbetsgivare eller försäkringskassa.

Personligen vet jag hur enormt energikrävande det är när man är sjuk att dels få tag på en ledig tid hos sin läkare, men också hur jobbigt det faktiskt är som sjuk att ta sig till vårdcentralen eller liknande. Enbart för att få en bedömning av en person som besitter rättigheterna till ens pengar.
För det är faktiskt så att det är ens läkare som avgör om man har rätt till pengarna eller inte och om man är för sjuk för att kunna arbeta.

Men inte nog med detta, så är inte ett besök hos läkaren gratis och som mycket annat här i världen så kostar även detta en slant. Något som för många faktiskt suger i plånboken när man varit sjuk under en längre period. För 350 kronor är för väldigt många en stor summa att behöva lägga ut som sjukskriven. Framförallt när man sedan tidigare enbart får 80% av månadslönen, har en karensdag bakom sig och samtidigt har andra utgifter att ta hänsyn till.

Tänk dig att som långtidssjukskriven behöva gå till läkaren regelbundet. Enbart för att visa upp sig, förnya recept eller förlänga sjukintyg. Det blir en extremt hög summa att betala i det långa loppet. Även om högkostnadsskyddet börjar gälla efter en summa på 1100 kronor. En summa som man som sjukskriven kunnat lägga på något annat mer nödvändigt, som att handla hem mat eller kläder till barnen.

Men istället läggs enorma summor på sjukvård. Där dessutom läkemedel inte ingår. Utan istället blir ännu en kostnad för plånboken och då har jag inte ens räknat med de andra kostnaderna som uppkommer om det rör sig om en psykiatrisk sjukdom.

Högkostnadsskyddet har en bra grundidé. Men borde definitivt avvecklas av anledningen att man borde kunna lösa allt mycket bättre. För idag är det mycket som inte ingår i skyddet. Dessutom gäller det endast under begränsad tidsperiod på ett år från första betalningstillfället.
Regeringen bör ta ställning till gratis sjukvård för alla. Det borde vara en mänsklig rättighet som alla ska kunna använda sig utav. Utan att känna sig fattig efteråt.

Varje månad dras ändå en rätt stor procent av på den inkomst vi tjänat in. Som i sin tur skall fördelas ”rättvist” mellan olika områden. Det är här som en genomgång bör ske. För genom att göra denna genomgång så kan detta på sikt eventuellt möjliggöra en avgiftsfri sjukvård för alla. Det behövs göras en förändring inom fördelningen.

Jag vet att denna förändring skulle kunna innebära att skatten för oss människor skulle höjas. Men det skulle vara något som jag är beredd på att ta. Jag betalar hellre en liten extra summa för att ge alla möjligheten till fri sjukvård. För som jag sa tidigare så borde detta absolut vara en mänsklig rättighet och innebära en eventuell förändring.

En avgiftsfri sjukvård skulle garanterat leda till att allt fler söker vård tidigare och kan få behandling mycket snabbare än idag. Som i sin tur skulle bidra till en kortare sjukperiod för individen, något som kommer gynna både arbetsgivaren och försäkringskassan. För alla vet vilket problem långtidssjukskrivna är för försäkringskassan idag.

Nu kanske många sitter och tänker på hur belastningen kommer bli för vårdcentraler, sjukhus och vårdpersonal. Du kanske drar slutsatsen om att belastningen kommer bli alldeles för hög.
Personligen tror jag tvärtom. Belastningen kommer garanterat öka drastiskt inom vården. Åtminstone för Sveriges vårdcentraler och akutmottagningar, för allt fler kommer söka vård.

Men jag tror att allt fler kommer söka vård i tid vilket kommer leda till att många besök går betydligt snabbare än idag och att man som vårdpersonal kan bli mer effektiv. Man kommer snabbare kunna ställa rätt diagnos och eventuellt sätta in rätt behandling.

Dessutom så skulle detta garanterat leda till mindre inläggningar på våra sjukhus och att sjukhusen kommer ha platser för dem som verkligen är i behov av vård.

Jag tror starkt på att detta kommer gynna oss alla. För håller ni inte med om att sjukvård borde vara en mänsklig rättighet som alla borde kunna ta del av utan att känna sig ruinerad? Den borde vara avgiftsfri.

Jag som skribent heter Carl-Robin Larsson. En 25 årig man bosatt i Stockholm som till vardags driver bloggen Konsten att vara människa.  För er som fann denna texten intressant besök gärna min blogg för mer texter.

Gratis sjukvård – En mänsklig rättighet

Håller du med debattören?

Tack för din röst!

Kommentarer

Kommentarer