Det är kanske inte så ofta vi i vardagen funderar på kyrkans roll. Vi kanske hör kyrkklockorna på söndagarna, vi kanske har barn som är med i någon av kyrkans barnverksamheter eller att någon anhörig äldre är med på träffar som kyrkan arrangerar i byn. När vardagen rullar på så tänker många av oss inte på kyrkan. Kyrkan är en plats för gemenskap, för glädje, men den finns också där när sorgen knackar på. Men det är när vardagens förändras, när man hamnar i sorg, i kris eller att olyckor sker, det är då kyrkans roll i samhället blir så tydlig och så viktig. Svenska kyrkans roll, kunskap och beredskap för krisarbete har en viktig roll i vårt samhälle.

För oss Centerpartister är det väsentligt att kyrkan styrs av människor som har en människosyn att alla människor har lika rätt och värde oavsett vilken bakgrund man har. Det är grunden för vårt parti och för ett demokratiskt samhälle. När vi nu ser Sverigedemokraterna mobilisera starkt för att ta makten i kyrkan blir vi oroliga. Kyrkans roll i samhället är viktig och att kyrkan styrs utifrån en människosyn där vi alla är lika viktiga är fundamental.

Svenska kyrkan har ett viktigt uppdrag i att förmedla hopp och framtidstro. Samt att stå upp för öppenhet och tolerans och höja rösten mot rasism och främlingsfientlighet.

Den 17 september kommer jag att rösta i kyrkovalet.  Det är ett val som spelar roll. Kyrkan ska fortsätta vara en hoppingivande röst i samhället. För att det ska vara möjligt behöver vi hjälpas åt. Din röst är viktig. Tillsammans kan vi låta Svenska Kyrkan fortsätta vara en hörnsten i det svenska samhället.

Magnus Nystedt (C), Västerås

Vad betyder kyrkan för dig?

Håller du med debattören?

Tack för din röst!

Kommentarer

Kommentarer