Svar på tal debatt

Jag tänkte ta och ge lite svar på tal på ett par kommentarer som jag fått på olika debattartiklar som jag gått ut med. Många missförstår verkligen syftet helt, och ibland vet man inte ens om man ska skratta eller gråta. Här kommer iallafall mina svar på en del av alla kommentarer

1. De som har en sådan fetisch då?

– Haha alltså va? Vadå de som har en sådan fetisch? Om man har en fetisch till att våldta så bör man verkligen söka hjälp. Våldtäkter är ALDRIG någonsin okej och så är det bara.

2. Hahahahhaa

– För det första: vad var det som var så kul? Detta handlar om ett viktigt ämne som är ett riktigt stort samhällsproblem, så förstår inte ens vad det är du skrattar åt? Och för det andra så bevisar bara det här att det verkligen behövs pratas om sånt här. Du som kommenterade ”hahahhaa” är dessutom en tjej, vill du kanske inte att man ska jobba för jämnställdhet? Vill du inte ha ett samhälle där alla behandlas lika? Eller du kanske tycker det är okej med våldtäkter? Hade du skrattat lika mycket om du själv skulle bli utsatt? Eller om din framtida dotter kanske skulle bli utsatt om du får en dotter? Eller vad var det roliga?

3. Själv har man ingen men vet flera fall där män och kvinnor som har haft det och sedan ångrar sig efteråt.

– Detta handlar ju dock inte om att man först vill och att man sen kanske ångrar sig efteråt. Det här handlar om när man gör något mot någon som inte vill. Hur svårt ska det egentligen vara att förstå?

4. Fast ni tjejer är ju fett förvirrande, för ena stunden vill ni och nästa stund vill ni inte.

Fast vet du vad? Om det skulle vara så att man först vill men sen ångrar sig under tiden som det pågår så har man rätt att säga att man inte vill mer. Bara för att man påbörjat ett samlag så innebär inte det att man måste fortsätta. Man har alltid rätt att ångra sig, och om man ångrar sig så ska den andra acceptera det och inte fortsätta. Svårare än så är det inte. Eller just det ja, killens (LÄS: inte alla killar) syfte är ju att om tjejen först sagt ja så räknas det inte om hon sen under tiden som det pågår säger nej, för hon har ju redan sagt ja, så då är man ju tvungen att ge killen utlösning. Förlåt, jag hade glömt det. (Ironi)

5. Kan inte ligga så mycket där bakom om man verkligen tror, som kvinna, att ni finns till för att tillfredsställa kåta män.

– Fast det verkar ju dock vara det många män tror, eftersom att många män verkar tro att dem har rätten till att våldta. Så jag skulle snarare vilja säga att det inte kan ligga så mycket där bakom om man som många män tror att våldta är okej.

6. Tror dem vet att dem gör fel? Eller tror dem flesta att det är okej?

– Spelar ingen roll om dem förstår att dem gör fel, eftersom dem trots det utför sådana brott.

7. Kåt man = våldtäktsman? Njaaa

– Alla kåta män är inte våldtäktsmän vilket jag är väldigt tydlig med. Förstår inte varför så många av er män ska missförstå så mycket trots att man är hur tydlig som helst.

8. Rubriken kan vara vilseledande, annars var det en bra artikel.

– Och exakt vad är det som är så vilseledande med ”vi finns faktiskt inte till för att tillfredsställa er kåta män”? Bara för att en rubrik heter så, så innebär inte det att alla kåta män är våldtäktsmän. Om ni tycker den är vilseledande så förstår ni ju uppenbarligen inte syftet. Det handlar om dem kåta männen som ÄR våldtäktsmän. Inte om er som inte är det. Men även fast det inte handlar om er som inte är våldtäktsmän så finns vi faktiskt inte till för att tillfredsställa er heller. Vi tjejer lever nämligen inte för er skull. 🙂

9. Det är så kvinnorna ser oss män 🙂

– Hur ser vi kvinnor er män? Som våldtäktsmän? Vi förstår somsagt att alla män inte är våldtäktsmän, vi vet att det finns bra män också. Men vi kan tyvärr inte veta vem av alla män som är kapabel till att våldta. Vi säger att om vi exempelvis möter en man i en mörk gränd så kan inte vi veta om den mannen är en våldtäktsman eller inte eftersom att det inte står våldtäktsman i pannan på dem som är det. Vi har inte råd att chansa och då blir alla dem männen som vi möter i den där mörka gränden potentiella våldtäktsmän. Så vi kan tyvärr inte veta vem av alla män som är kapabel till att våldta och det är just det som är problemet.

10. Sofia, är det sant att gärningsmän enkelt kan komma undan med att våldta? Jag trodde massor av män åkte i fängelset för detta brott? Men jag kan ju naturligtvis ha fel…

– Ja, då har du isåfall väldigt fel. För det finns jätte många som kommer undan hur lätt som helst, genom att enbart säga att dem inte hade ”uppsåt” att våldta trots att tjejen försökte ta sig loss eller trots att tjejen blev som paralyserad och spelade död som en fisk. Jag har läst om hur många fall som helst där gärningsmännen kommit undan trots att det funnits starka bevis. Sen blir många dömda också, dock oftast med ett jätte lågt straff medan vi offer för alltid får leva vidare med något som vi inte ens själva valt att bli utsatta för.

11. Er kåta män. Blir placerad i ett fack direkt, schysst.

– ”Er kåta män” uttrycket är riktad till våldtäktsmännen, att ni inte själva kan förstå det. Vi menar INTE alla män. Men sen finns vi faktiskt inte till för att tillfredsställa er som inte är våldtäktsmän heller, men mina texter är riktad till just dem som begår sådana brott vilket jag alltid är väldigt tydlig med. Så nej, jag har inte placerat någon i ett fack.

12. Fast det är nog bättre om du kallar våldtäktsmän, våldtäktsmän och inte kåta killar. Det är en jäkla skillnad.

– Fast våldtäktsmän är ju kåta, och om man dessutom vet med sig att man inte skulle kunna begå sånna brott så behöver man inte ens ta åt sig, för då är detta inte riktat till er.

13. Hela den där jävla metoo-grejen har ju gått alldeles för långt.

– Exakt vad är det som har gått så långt med metoo? Jag tycker det är jätte bra att en sån kampanj har startat. Den kampanjen har faktiskt gjort att fler och fler vågat gå ut med sina historier, vilket jag tycker är jätte bra. Sånt här ska inte tystas ner.

 

Sofia Strömdahl 23 år, bloggar på mittlivsomsofia.se där jag blandannat skriver om psykisk ohälsa, anorexi, mobbning, övergrepp och samhällsproblem.

Svar på tal

Håller du med debattören?

Tack för din röst!

Kommentarer

Kommentarer