Hur tjänar man pengar på en blogg?

Att starta en blogg är väldigt enkelt och därav gör väldigt många just detta. Folk bloggar om allting mellan himmel och jord vilket betyder att du lätt kan hitta en blogg som passar just dig.

Många börjar blogga som en hobby, de hittar någonting de tycker är kul och kan sedan dela med sig av det till andra. Tiden går och du börjar fundera på ifall bloggen kan ersätta ditt vanliga jobb. Man läser ofta om folk som tjänar massor av pengar och lever drömliv. Detta vill du också göra, men hur kommer du gång? Hur kan du få din blogg att börja generera en inkomst? Allting handlar om trafik, med andra ord, mängden läsare din blogg har varje månad.

Hur tjänar du pengar på din blogg?

Pengar skapas inte bara ur det tomma intet. De måste komma någonstans ifrån och det vanligaste alternativet när det kommer till bloggar eller hemsidor är reklam.

Det finns många typer av reklamer att välja på vilket innebär att det kan vara svårt för en nybörjare att veta vad man ska välja. De två vanligaste typerna kallas för CPM och Affiliate. Vad man ska välja av dessa två beror framförallt på vad du bloggar om.

CPM betyder ”cost per mille” vilket betyder, kostnad per tusende besökare. Detta betyder att varje person som går in på din blogg, utan att klicka på någon reklam, genererar en liten summa pengar. Självklart får du ännu mer pengar då någon klickar på en annons men detta är inget måste.

Affiliate innebär att du gör reklam för ett annat företags produkter och få betalt i provision. Alltså, då någon köper en produkt via din reklam får du några procent av priset. Få du 10% provision på ett par hörlurar som kostar 1000 kr, får du 100 kr när någon köper dessa.

Vilken typ av reklam ska du välja?

Detta skiljer sig mycket från blogg till blogg. Handlar din blogg endast om hästar, kan det vara lönsamt att vara affiliate åt ett företag som säljer hästprodukter då dina läsare troligtvis är intresserade av det. När du är affiliate behöver du känna till vad dina läsare är intresserade av för att sedan ha en chans att sälja produkter. Det kan vara svårt att sälja hundprodukter åt personer som rider.

CPM passar egentligen de flesta. Här spelar det ingen roll ifall dina besökare klickar på annonsen eller inte, du tjänar pengar ändå. Problemet med dessa annonser är att du ofta behöver stora mängder besökare för att tjäna tillräckligt mycket pengar.

Hur får du fler läsare på din blogg?

Detta är nog en av de svåraste sakerna en bloggare stöter på, att få besökare. Har man inte budgeten till att köra stora reklamkampanjer är det dessutom ännu svårare.

Då en blogg inte riktigt är samma sak som en hemsida är det inte heller så lätt att använda sig av knep som t.ex SEO(Sökmotoroptimering).

Ett viktigt steg är dock att synas och höras. Du vill att folk ska veta vem du är och att du har en blogg. Detta kan man göra via sociala medier och liknande, då behöver du dock en ganska stor mängd följare till att börja med, vilket du kanske inte har. Så, hur gör du?

Vårat tips är att publicera en debattartikel. Då når du ut till många samtidigt som du hittar likasinnade.

Debattcentrum.se låter vem som helst publicera en debattartikel och dessutom länka till din blogg i slutet av den. På så sätt får du en chans att synas och höras och förhoppningsvis locka nya läsare!

För att publicera en artikel hos oss klickar du här.

Kommentarer

Kommentarer